De svenska fjällen

För dem som gillar naturupplevelser och slående vackra vyer är de svenska fjällen något man inte får missa. I de norra delarna av landet finns det otroligt mycket att upptäcka och uppleva. Här är luften ren och det finns nästintill oändliga möjligheter till vandringar och tältande i naturen. För friluftsmänniskan finns det få platser som erbjuder så mycket som de svenska fjällen.

Sveriges högsta berg är Kebnekaise och det är många som har lyckats ta sig upp här. Det krävs en del vandring och förhållandena kan emellanåt vara riktigt tuffa, men vid rätt väderlek är det inte omöjligt för den som verkligen vill att ta sig upp. De flesta lägger några dagar på utflykten och tältar nedanför toppen. En dag går sedan åt till att ta sig ända upp och sedan ner igen. Den som ska klara detta bör ha packat sin väska klokt och ha med sig rätt typ av mat och dricka för att hålla energin uppe.

Under sommarhalvåret är det som sagt mest vandring som lockar i den här delen av Sverige. Under vintern reser många svenskar och människor från andra länder främst till fjällen för att åka skidor. Det finns även en del skidbackar längre söderut i landet, men det är i fjällen som de stora skidanläggningarna ligger.

Många resebolag erbjuder resor till skidorter och har hotell och andra nöjen i nära anslutning till skidbackarna. Många åker även till fjällen för att festa på after ski eller bara koppla av. Skidbackarna finns i olika svårighetsgrader och därför kan även nybörjare njuta av några dagar här. På de allra flesta skidorterna finns det även skidskolor där både barn och vuxna kan lära sig grunderna och bli mer säkra i backen. Det finns nästan också alltid möjlighet att hyra skidutrustning för den som inte äger en egen. Då ingår ofta skidor, pjäxor, stavar och hjälm, hela kittet alltså. Utöver detta behöver du ett liftkort för att kunna ta dig upp på höjderna innan du susar ner igen.

I de svenska fjällen finns alltså mycket att uppleva. Djur- och växtlivet här kan skilja sig en hel del från hur det är i de södra delarna av landet. Vissa djur som inte trivs i söder finns det många av i norr, till exempel.

flash-blog