Fågelskådning i Sverige

Fågelskådning är numera utbrett i Sverige och allt fler tar chansen att komma ut i naturen. Sverige är ett bra land för fågelskådning, och man kan följa flyttfåglarnas utflykt och inkommande på en rad platser i vårt avlånga land. Ett riktigt eldorado för fågelskådare är Öland. Där är både Ottenby och Ölands norra udde två dominanta platser. Fågelskådning är ett roande sätt att upptäcka Sverige och få nya vänner.

Vad behöver man?

Det enda man behöver är en kikare. Det är nämligen svårt, och inte heller bra, att närma sig fåglarna för mycket. Med en kikare kan man på ett vänligare sätt följa fåglarna på avstånd. Kikaren behöver inte kosta skjortan men bra är att välja en som är lätt. För den inbitna finns förstås betydligt bättre och därmed dyrare kikare att välja på. Även resorna till särskilda platser kan kosta en del med övernattningar på olika vandrarhem. Det kan till och med löna sig att skaffa en husbil om fågelskådning verkligen blir en livsstil. Kanske hittar man till och med ett sätt att göra pengar på sin hobby. Det finns en mängd olika lån till företag som kan möjliggöra sådana idéer. En bra bok med en förteckning är alltid bra, men tänk på att det mesta finns att få i telefonen. Många appar gör det enkelt att identifiera olika fågelarter.

Viktigaste tipsen för nybörjare

Ett av de bästa tipsen är att gå med i en facebookgrupp, som fokuserar på fågelskådning i just ditt område. Då får man tips på olika arter som är på kommande och kan dela med sig av både historier och bilder. Fågelskådning är ett utmärkt sätt att komma den svenska naturen nära.

flash-blog