Den älskade sommarstugan

I Sverige finns det över 1 miljon lyckliga sommarstugeägaren registrerade. Och självklart finns det än fler sommarstugor i vårt avlånga vackra land.

Sommarstugan

För många av oss är sommarstugan och sommar synonymt med varandra. Det är något speciellt att ha en sommarstuga ute på landet att åka till. De flesta sommarstugor finns dessutom i närheten av vatten, mitt i Sveriges underbara natur. Sommarstugan är också en plats där vi kan slappna av, träffa familj och vänner och bara vara. Vissa stugor är mycket primitiva utan el, medan andra är välutrustade villor med golvvärme. Om du har en sommarstuga är det klokt att anlita Radea för att göra en radonmätning, för att kolla upp luften på ditt sommarställe. Radon kan också påverka värdet på din sommarstuga eller bostadshus.

Att köpa sommarstuga

Om du inte har en sommarstuga och drömmer om att få äga ditt eget sommarparadis, finns det några saker du bör tänka på. Många gånger väljer vi sommarstuga på en plats som vi har en anknytning till, som där släkten kommer ifrån eller om vi har varit i ett område mycket. Men om du inte har ett särskilt ställe, kan det var lite svårare att välja. Å ena sidan har du en stor frihet, du kan ju välja vilket ställe som du vill: från fjällen, till skärgården eller Österlen, å andra sidan finns det så många platser att välja mellan, att det kan vara svårt att fatta ett bra beslut. Ett tips är att utgå från det geografiska avståndet. Hur vacker Stockholms skärgård än må vara, så måste det ändå vara lätt att ta sig dit. Det visar sig att folk nyttjar sin stuga mer om den ligger inom två-tre timmars bilfärd. Då är det möjligt att åka dit på fredagen och åka tillbaka på söndagen. Det finns många som har sin sommarstuga 100 mil bort, och njuter av den en eller flera gånger per år, men då är ofta stugan på en plats som de har en förankring till.

Hur stor ska sommarstugan vara?

En sommarstuga på rätt ställe kan vara dyrare än ett stort hus på andra ställen. Många gånger är det vår ekonomi som avgör hur stor sommarstuga vi har. Men även om du har en mindre sommarstugebudget kan du köpa sommarstuga. Det är många som börjar med en liten friggebod som de sedan bygger ut. Idag finns det också byggsatser att köpa. Du får en byggsats med alla delar och en ritning och bygger sedan upp stugan själv. Det är ofta klokt att du har viss byggkunskap eller att du är praktiskt lagd. Det absolut enklaste är självklart att köpa en stuga som redan finns på plats. När du köper sommarstuga är det också klokt att se till att du har ganska mycket trädgård. Det ger dig möjlighet att bygga ut både hus och altan, men också extra stugor på tomten för barn och barnbarn.

flash-blog