Sveriges natur

Sverige är ju ett land som har en stor geografisk yta. Från den nordligaste punkten i landet, Treriksröset, till den sydligaste punkten i Smygehuk i Skåne är det hela 1 572 kilometer fågelvägen. Sverige ligger på plats 57 i världen när det gäller störst yta.

I de norra delarna av landet finns det mycket berg och fjäll. Här lever djur- och växtarter som klarar av ett kallt klimat. I fjällen är det mycket snö och skidåkning är populärt. Här finns också många snöskotrar. I södra Sverige är det svårt att hitta en snöskoter. På sommaren har man i de nordligaste delarna av landet så kallad midnattssol. Solen går inte ner, utan det är ljust dygnet runt. På vintern är det samma sak, fast tvärtom. Då går solen aldrig upp. Detta beror på att de nordligaste delarna av landet ligger norr om den norra polcirkeln som går genom flera länder.

Längre söderut är klimatet annorlunda. Lövskogen tar över efter barrskogen och en annan typ av flora finns här. Det är sällan exempelvis björnar tar sig långt söderut, de trivs bäst i norr.

Det finns mycket vatten i och kring Sverige. Kuststräckan är lång och löper längs hela östra sidan av landet. När det gäller sötvattensjöar finns det väldigt många i hela landet. De två största är Vänern och Vättern. De ligger ganska nära varandra i landets södra del. På vissa håll i landet råder det vattenbrist under varma somrar då vattenståndet i de lokala vattendragen sjunker, men i närheten av de stora sjöarna är det sällan lika akut.

flash-blog