Måste man gå gymnasiet i Sverige?

I Sverige har vi skolplikt till och med högstadiets årskurs 9. Efter det är det valfritt om man vill studera vidare eller inte. Normen är dock att fortsätta läsa på gymnasiet, det är väldigt svårt att bli något om man slutar studera direkt efter högstadiet. För den som känner sig skoltrött är ett alternativ att försöka hitta ett jobb och jobba i ett år, för att sedan påbörja gymnasiet.

Sabbatsår innan gymnasiet

Känner man sig skoltrött och har haft en tuff högstadietid kan det faktiskt vara ett alternativ att ta ett ledigt år innan man fortsätter studierna. Som 15-16-åring är det inte helt enkelt att hitta en annan syssla, men det går. Om ens föräldrar kan försörja en under tiden kan man ägna tiden åt någon meningsfull hobby eller volontärarbete av något slag. Annars är det en god idé att försöka hitta ett jobb istället.

Arbetsplatser som anställer tonåringar är bland annat McDonalds och andra snabbmatsrestauranger. Innan man fyllt 16 får man inte lov att hantera en kassa, däremot får man enligt lag städa och servera.

Detta kan vara ett bra sätt för en tonåring att få känna på arbetslivet, lära sig ta ansvar och knyta viktiga kontakter inför framtiden.

Hjälp med betygen

Den vanligaste anledningen till att sluta studera efter högstadiet är att man har för dåliga betyg för att komma in på den gymnasielinjen man önskat. Är man skoltrött eller bara har svårt för sig i skolan kan det vara svårt att motivera sig själv till att få höga betyg.

Var inte rädd för att ta hjälp om du som högstadieelev eller anhörig till en elev har det svårt i skolan. Ett ämne som många har svårt för är matte, då finns det mattehjälp med studiecoach att ta hjälp av. Hos MyAcademy kan man få mattehjälp både för grundskoleelever och gymnasiet. Detta är ett perfekt komplement till den vanliga skolan, där läraren inte har så mycket tid att lägga ner på en enskild elev. Det finns också hjälp till flera andra ämnen.

Välja rätt inriktning

Även om man tar ett år ledigt så rekommenderas det att alla ungdomar läser hela gymnasiet. För många yrken är det ett grundkrav att fullständiga gymnasiebetyg finns. Dessutom är det en otroligt rolig och lärorik tid i ens liv, särskilt om man väljer rätt inriktning.

Idag finns det ett hundratals olika gymnasieprogram att välja mellan. De vanligaste är samhäll, natur och IT. Det finns också små nischade linjer som till exempel hästgymnasium eller frisörlinjen. Om man är väldigt skoltrött kan det vara en idé att se till yrkesförberedande linjer som gör att man kommer direkt ut i yrkeslivet efter studenten. Några av dessa är bygg, frisör och hotell & restaurang.

flash-blog