Stockholms slott

Stockholms slott eller Kungliga slottet är officiellt residens för Sveriges monark. Slottet har närmare 1500 rum och 660 av dessa har fönster. Slottet innehåller bostadsvåningar för kungafamiljen, även om kungafamiljen inte bor här. I slottet finns även olika fest- och representationsvåningar. Slottet är 42 000 kvadratmeter stort.

Kungliga slottet har sedan 1523 bevakats av Högvakten. Under sommarhalvåret, april-augusti, genomförs beridna vaktparader. Beridna högvakten utgår från Livgardets kavallerikasern på Östermalm och rider genom Stockholm till Stockholms slott. Det är en mäktig syn så se till att laga din mobiltelefon hos teknikdelar innan du gör ett besök vid slottet. Varje dag genomförs även högvaktsavlösning som framförallt under sommaren är en populär turistattraktion.

Slottets historia

Sedan senare hälften av 1200-talet har Stockholms slott legat på samma plats på Stadsholmen i Stockholm. Först låg slottsanläggningen Tre Kronor här. Tre Kronor förstördes i en brand den 7 maj 1697. Därefter uppfördes den nuvarande slottsbyggnaden på platsen. Slottet är ritat av Nicodemus Tessin den yngre. På grund av det Stora nordiska kriget tog det tid innan slottet blev färdigbyggt. Bygget återupptogs sex år efter att kriget slutat, år 1727. Tessin avled året därpå och slottet färdigställdes av Carl Hårleman. Det togs i bruk 1754 men invändiga arbeten fortsatte fram till 1770-talet. Därefter har inga större ombyggnader av slottet gjorts. Förutom att inredningar har gjorts om och fasaden har målats om i olika färgsättningar.

Inuti slottet

I slottet ligger Slottskyrkan, Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor, Rikssalen, Gustav III:s antikmuseum och Livrustkammaren.

Skattkammaren

I källarvalven under Rikssalen ligger Skattkammaren som är ett museum. Här finns Sveriges riksregalier och andra värdefulla föremål. Riksregalierna innefattar bland annat riksäpplet, kronan, ett av Gustav Vasas svärd, riksnyckeln från Erik XIV samt spiran. Historiskt har dessa föremål använts som symboler för den svenska monarkin. I Skattkammaren finns även Karl XI:s silverdopfunt. Den räddades undan när Slottet Tre Kronor brann. Även Sveno-tapeten räddades undan branden. Denna tapet tillverkades för Erik XIV och kan ses i museet.

Museum Tre Kronor

I de bevarade källardelarna av det gamla slottet Tre Kronor hittar du detta museum som berättar historien om slottet fram till branden 1697. De äldsta rummen är daterade till 1300-talet. Ingången till museet är under Lejonbacken vid den norra slottslängan. I entréhallen finns det en trappa som leder ner till en delvis bevarad underjordisk gång. Karl XI lät bygga denna gång, där man via en träbro kunde gå över vattnet till hovstallet som låg på Helgeandsholmen. I museet kan du titta på olika modeller av Stockholms slott under olika tidpunkter fram till och med slottsbranden. Det finns även ett antal föremål som räddades undan branden.

Livrustkammaren

Sveriges kungliga historia finns i Livrustkammaren, från Gustav Vasa till nutid. I museet finns det en stor samling föremål från de olika dynastier som varit kungafamiljer i Sverige. Livrustkammaren har bland annat en världsunik samling kungliga dräkter från 1600- och 1700-talen.

flash-blog