Ta sig runt i Sverige

Det finns många sätt att ta sig runt i Sverige för den som vill upptäcka landet. Flera stora motorvägar går genom landet och vägarna håller överlag mycket hög kvalitet. Den högsta tillåtna hastigheten på svenska vägar är 120 kilometer i timmen.

Du som tar dig runt med husvagn eller husbil har många val när det kommer till camping. Det finns både campingplatser och ställplatser som håller hög kvalitet runt om i hela landet.

Det finns även många alternativ för att ta sig runt med kollektivtrafik. Bussar och tåg styrs på regional nivå men det är inga problem att åka över länsgränserna. Det finns också en hel del busslinjer som går mellan storstäder och mindre hållplatser runt om i landet. För den som ska åka tåg finns det sökfunktioner och möjligheter att köpa biljetter på internet. Man kan även använda appar för att köpa biljetter till de flesta bussar och tåg i Sverige.

Många bussar har tagit bort möjligheten att betala med kontanter. Detta är för bussförarnas säkerhet och för att kontanterna helt enkelt är på väg bort i samhället. Sverige är ju ett land som har målet att vara bland de första länderna som är helt kontantfritt.

Inom Skandinavien har det traditionellt varit fritt fram att passera över gränserna, men för några år sedan infördes gränskontroller mellan Sverige och Danmark och det går inte längre att åka tåg mellan Malmö och Köpenhamn utan att gå igenom en identitetskontroll. Detta har med den stora flyktingvåg som kom år 2015 att göra.

I Sverige råder allemansrätten, vilket innebär att den som vill ta sig runt och exempelvis tälta en natt i skogen har rätt att göra det.

flash-blog